Pikaluistelua harrastetaan Suomessa lähes koko maassa. Suomessa tunnetuin ja menestynein laji on pitkän radan pikaluistelu, mutta pikaluistelulajeihin kuuluvat myös jääkiekkokaukalossa luisteltava kaukalopikaluistelu eli Short Track, maratonluistelu, jossa voidaan kilpailla yli 10 kilometriä pitkillä matkoilla joko radalla tai luonnon jäällä sekä matkaluistelu.
Useimmilla paikkakunnilla Helsingistä Rovaniemelle on ulkoratoja, jotka soveltuvat pitkän radan pikaluisteluun. Parhaat mahdollisuudet pikaluistelun harrastamiseen on tekojääratapaikkakunnilla mm. Seinäjoella, Helsingissä, Porissa ja Jyväskylässä.
Pikaluistelu ei katso ikää, vaan sitä voi harrastaa siitä saakka, kun nilkat kestävät ja jatkaa mahdollisen kilpailu-uran jälkeen vielä mastersarjoissa. Seurat järjestävät jäsenilleen valmennustoimintaa, johon kuuluu muun muassa perusluistelukouluja ja pikaluistelukouluja. Kilpailutoiminta alkaa 11-vuotiaista lähtien. Joillakin paikkakunnilla on sarjoja jopa nuoremmille.
Harrastuksen aloittaminen ei vaadi suurta taloudellista panostusta. Useimmilla paikkakunnilla, joissa on pikaluistelurata, on myös toimiva luisteluseura, jonka harjoituksissa pikaluistimia pääsee kokeilemaan veloituksetta. Alkuinnostuksen saatuaan uusi harrastaja voi hankkia omat pikaluistimet.
Harrastus vaatii hieman pitkäjänteisyyttä ja ahkeraa tekniikan harjoittelua. Tekniikan varmasti oppii, jos on joskus harrastanut luistelua taitoluistimilla tai hokkareilla tai kesäisin viilettänyt rullaluistimilla. Harrastuksen aloittanut huomaa nopeasti omien taitojensa paranevan ja ennen kaikkea oman luistelunopeutensa lisääntyvän. Pikaluistelun voi toki aloittaa myös ensimmäisenä jääurheilulajina, jolloin jäähän täytyy ensin totutella uutena elementtinä.
Pohjimmiltaan kestävyyslaji
Pikaluistelu on pohjimmiltaan kestävyyslaji, koska lyhyinkin kilpailusuoritus kestää n. 36 sekuntia. Taidon ja nopeuden osuus pikaluistelussa on merkittävä, mutta luistelutekniikka on melko yksinkertainen. Taitoa on se, että pystyy optimaalisesti hyödyntämään hankitut fyysiset ominaisuudet. Vauhtia lisäävä voimantuotto lyhyillä matkoilla ja suorituksen taloudellisuus pitkillä matkoilla ovat tärkeät seikat. Luisteluasennon on oltava mahdollisimman aerodynaaminen.
Pikaluistelussa yleensä erikoistutaan tietyille matkoille. 500 metriä hallitsevat voimakkaat ja räjähtävät tyypit, kun taas 1000 m ja 1500 metriä hallitsevat luistelijat, joilla on enemmän kestävyysominaisuuksia. Näillä matkoilla voimaominaisuudet ovat myös erittäin ratkaisevassa asemassa. Pitkien matkojen luistelijoilla on erittäin hyvä voimakestävyyspohja sekä maksimaalinen hapenottokyky.